HDR – løgn eller sannhet?

Steigen – Nordland – sommer. Det var kveld, midnattsolen lyste bak fjellene, bålet var tent og vi nøt en herlig kveld. Alle kan tenke seg minnene man hadde en tilsvarende kveld. Men tok du bilde den gangen? Fikk du med himmel, fjell og gresset i ett bilde?

– Med det spør jeg, er HDR ekte eller en løgn?

Steigen i Nordland (Foto (c) Pål Bergstad)

HDR, high dynamic range, er en teknikk som setter sammen flere bilder til ett. Bildet er av det samme motivet (helst tatt på stativ for å unngå risting), men med ulik lysseting.

Bildet over er satt sammen av de tre bildene som vises under. Bildene er tatt med eksponeringskompensasjon på + 1 2/3 og – 1 2/3. Enkelt fortalt gjør dette at man får med lyse og mørke detaljer i motivet. Hvordan det fungerer teknisk sett i programmet, ikke spør meg! Men programmet Photomatix Pro gjør dette lett. Ingen av disse bildene under viser hvordan det virkelig så ut denne kvelden.

Ett av tre bilder benyttet. 0 i kompensasjon. (c) Foto Pål Bergstad

Bilde to av tre. Minus 1 2/3 i kompensasjon. (c) Foto Pål Bergstad

Bilde tre av tre. Pluss 1 2/3 i kompensasjon. (c) Foto Pål Bergstad

Selvfølgelig kan man med HDR som med andre fototeknikker ta i for mye og gjøre dem uvirkelige, men slik er det i mye av fotografiets verden.

Her er ett HDR bilde til som ble «fanget» samme kveld. Mulig jeg har tatt i litt mye i fargene denne gangen, men kvelden var også fargerik (tolkes som man vil)…

Ett HDR bilde til tatt samme kvelden. (c) Foto Pål Bergstad

Så er det opp til deg å si om du synes HDR er løgn eller sannhet, spørsmålet er hvordan ser dine øyne lyset på slike kvelder?

~ av palbergstad den 05/07/2010.

3 kommentar to “HDR – løgn eller sannhet?”

  1. Dette var skikkelig tøffe bilder…
    Spesielt det nederste. 😀

  2. For et godt spørsmål! Selvsagt er det LØGN! 😀 😀 😀 Grunnen er enkel. I det du peker kameraet ditt, er det et spørsmål om moral. Allerede når du tar i kameraet, begynner du å redigere virkeligheten. Du velger i første omgang utsnitt, og så er det snakk om redigering av virkeligheten for hvert nye steg du tar. Fikse levels i Photoshop? Enda et steg lenger vekk fra virkeligheten.

    Om du er interessert i mer filosofi rundt fotografiets virkelighetsgrad og beskaffenhet, sjekk ut den franske filmkritikeren André Bazin, og en av opphavsmennene bak La Nouvelle Vague.

    Når det er sagt gjelder det uansett å holde seg innenfor det som gir plausibilitet og kredibilitet, spesielt innen fotojournalistikken. I det man gjør grove redigeringer, som å ta vekk hele elementer, f.eks en kopp, svekkes journalistisk kredibilitet. Derfor bør man være veldig forsiktig med hva man velger å redigere om bildet skal brukes journalistisk. Det finnes flere skrekkelige eksempler på dette. Her er ett av de siste, fra BP-krisen: http://www.americablog.com/2010/07/bp-photoshops-fake-photo-of-command.html

Legg igjen en kommentar