Doku5DII: – Jeg har filmet min første film!

Den første offisielle filmen er ute på YouTube. Her beskriver jeg kort de positive og negative opplevelsene etter en kort filmrunde slik jeg ser dem.

Hovedtemaene:

  • Fokus
  • Stødighet
André

André Bakke på rollerblades og Canon5DII som filmer med 17-40L f4 objektiv. Bildet er tatt med 1DIII med 24-105L f4. (c) Foto: Pål Bergstad

André Bakke er en habil rollerblader som jeg har tatt noen bilder av tidligere. Blant annet når han hopper i «sommerbakken» i gamle Holmenkollen og ut i vannet, eller i halvpipen på Strømmen. Nå er det hall som gjelder og vi pakket sakene og dro til Haugenstua.

André var litt rusten etter litt lite blading i vinter, og jeg var helt ny på kameraet og filming generelt. Men vi satte igang og fikk samlet en del filmmaterialet som ble klippet sammen i iMovie.

All filming ble gjort med 17-40L f4 objektivet, full HD og i 25 fps. WB 2500 manuelt. I tillegg ble det benyttet en Røde ekstern mikrofon, men på filmen ble musikken til Achè lagt til med sangen «Sway»

Fokus

En av tingene jeg var spent på i forkant var selvfølgelig dette med fokus. Speilreflekskameraene har ikke autofokus og man må manuelt skru på ringen på objektivet under filming for å endre fokus. For å sette første fokus kan man benytte et par triks:

  1. Slå av view funksjonen bak på kameraet og fokuser som om du skulle ta bilde ved å trykke knappen halvt ned. Slå på view funksjonen og du kan starte å filme med skarp fokus.
  2. Med view funksjonen på, trykk på (+) knappen og zoom inn til 5x eller en gang til og zoom inn til 10x. Skru så på fokus ringen på objektivet til det er skarpt. Av og til skulle jeg ønske denne funksjonen kunne benyttes under filming for å sikre en skarp fokus ved endring av avstanden til objektet som filmes.

Når jeg hadde satt det første fokuset er det enkelt å holde dette så lenge man ikke beveger seg i avstand til kameraet. Men med denne hallen og bevegelse er det en utfordring.

Haugenstua hallen, vi holdt oss i den nærmeste rampen. Bilde er tatt med 5DII med 17-40L f4. (c) Foto: Pål Bergstad

Ved å filme på samme avstand eller lage klipp av kun en sekvens, for eksempel «grinding» så er det enklere. Neste filmrunde skal jeg merke av på fokusringen med tape nærmeste fokusgrense og den på andre siden av rampen. Da har jeg satt fokusområdene og det er lettere å treffe rett.

Bevegelse

André in action. (c) Foto: Pål Bergstad

Mesteparten av filmingen ble gjort håndholdt, og her var det forbedringspotensiale i å sørge for flytende bevegelse. Etter litt trening kom det seg, men har fortsatt forbedringspotensiale.

Skal man filme samme bevegelse om igjen og om igjen i sammenklippet versjon er stativ definitivt å foretrekke. Da blir filmklippene like på samme sted og ingen bevegelse i kamerahuset.

Ved filming av bevegelse gjelder det å få til en flytende bevegelse fra start til slutt.

Positivt!

Alt er som om du tar bilder. Alle knapper, innstillinger og lignende er nesten som om å ta stillbilder. Dette gjør det enklere å sette seg inn i kameraets funksjoner. Det er fps, og HD størrelse som er nyhetene.

Hva er dine opplevelser med filming? Skriv eller send gjerne noen kommentarer her på bloggen eller på mail pal@palbersgtad.com

Her er den første filmen ferdig klippet sammen. Kan sees på YouTube her.

Første dag med filming. (c) Foto: Pål Bergstad

Dag 2 med filming.

Vi var også å filmet litt ett par dager etter, men dette materialet skal vi spare på til en film litt senere. Men her er noen bilder fra dagen:

Fotografen filmes tilbake... (c) Foto Pål Bergstad

André forsøker en «lookalike» med logo... (c) Foto: Pål Bergstad

Vurdering av triks direkte etter gjennomføring... (c) Foto: Pål Bergstad

Livet er hardt som filmstjerne... (c) Foto: Pål Bergstad

Reklamer

~ av palbergstad den 25/04/2010.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: